پروفیل استیل – قوطی استیل – محاسبه وزن پروفیل استیل

با استفاده از این محاسبه گر ، شما می توانید با درج کردن ؛ ابعاد ضلع ها ، ضخامت و طول پروفیل استیل ، وزن آن را محاسبه کنید .

پروفیل چیست ؟

پروفیل ، قوطی ویا در زبان لاتین ( Profile ) ، به معنای مقطعی تثبیت شده ، در طول معین می باشد . قوطی ها به دو گروه ، پروفیل بسته و پروفیل باز ، تقسیم می شوند .

پروفیل باز

در اندازه ها و ضخامت گوناگون تولید می شود . پروفیل باز دارای زیرمجموعه ای با سطح مقطع  Z  می باشد که برای ساخت سازه هایی با اندازه بزرگ ، همچون ؛ سالن های ورزشی ، سوله ها ، انبار ها و … ، استفاده می شود .

پروفیل بسته

این نوع پروفیل برای ساخت پروفیل در و پنجره مورد استفاده قرار می گیرد .

استنلس استیل

فولاد ضد زنگ یا به عبارتی دیگر استنلس استیل ، آلیاژی از فولاد می باشد که از عناصر آهن ، کروم و نیکل ، تشکیل شده است . مقدار کروم آن 10.5 درصد و میزان کربن آن 1.2 درصد می باشد . فولاد های ضد زنگ دارای بیش از 57 طبقه بندی می باشند که تعدادی از آن ها در ساخت پروفیل استیل مورد استفاده قرار می گیرد .

قوطی استیل

پروفیل یا قوطی استیل ، از مهم ترین مواد سازنده محصولات استیل ، همچون ؛ درب و پنجره استیل ، لوازم دکوری و … ، می باشد . این پروفیل ها به دلیل زیبایی ظاهری ، نظر افراد را به خود جلب می کنند .

تولید پروفیل استیل

پروفیل های استیل به دو شیوه غیر مستقیم و مستقیم ، صورت می گیرد . امکانات ماشین تولید ، تعیین کننده روش تولید می باشد . اکثرا پروفیل های باز با روش مستقیم ساخته می شوند . دستگاه های تولید پروفیل استیل دارای بخش هایی از جمله ؛ تغذیه نوار ، شتاب دهنده ، جوش سر ، گیوتین ، انباره و در انتها میز تخلیه ، می باشند .

روش مستقیم

در روش مستقیم ، قوطی ها ، زاویه ای تیز و اندازه های دقیق ، دارند ، که این ویژگی ها نشان دهنده کیفیت مطلوب قوطی های ساخته شده ، می باشد . از معایب این روش می توان به ؛ از فرم خارج شدن لبه های تیز در زمان جا به جایی و سرعت تولید ( تولید محصولات ) پایین ، اشاره نمود .

روش غیر مستقیم

در روش غیر مستقیم ، قوطی ها ، با سرعت بالاتری نسبت به روش مستقیم تولید می شوند و لبه های آن ها تیز نبوده و سبب بالا رفتن سرعت تولید  ( تولید محصولات ) می شود . یکی از معایب این روش ؛ کیفیت نا مطلوب قوطی ها می باشد .

اکثرا ، پروفیل های استیل از آلیاژ های 304 و 316 ساخته می شوند . در ادامه به معرفی کوتاه این دو آلیاژ  مهم و چند آلیاژ دیگر ، خواهیم پرداخت .

استیل 304

استیل 304 ( 8/18 یا A2 ) در رتبه اول معروف ترین و پر مصرف ترین فولاد های ضد زنگ  قرار دارد ، که کاربرد های فراوانی در صنایع مختلف همچون ؛ غذایی ،  دکوری ، ساختمان سازی و … ، دارد . میزان عنصر نیکل موجود در استیل سری 304 ، 8 الی 10 درصد و میزان عنصر کروم 18 درصد ، می باشد .

استیل 316

استیل 316 ( 10/18 ) در رتبه دوم معروف ترین و پر مصرف ترین فولاد های ضد زنگ  قرار دارد ، این استیل حاوی عنصر مولیبدن می باشد که باعث می شود تا استیل 316 در برابر اسید ها مقاوم باشد . میزان عنصر کروم موجود در استیل سری 316 ، 18 درصد و میزان عنصر نیکل 10 الی 14 درصد ، می باشد .

استیل 321

استیل سری 321 ، نقاط مشترک زیادی با استیل سری 304  دارد . تنها تفاوت این دو سری وجود تیتانیم در استیل سری 321 می باشد . میزان تیتانیم موجود در این سری 5 برابر کربن ( 5 × کربن موجود = مقدار تیتانیم ) می باشد . عنصر تیتانیم باعث می شود تا از تشکیل کاربید در هنگام جوشکاری جلوگیری شود .

استیل 420

استیل 420 آلیاژی از فولاد های ضد زنگ مارتنزیتی گروه 400 ، می باشد . مقاومت این سری مشابه هم گروه خود یعنی استیل سری 410 بوده و تنها تفاوت میان آن ها میزان کربن بیشتر در سری 420 می باشد.

استیل 309

استیل سری 309 ، آلیاژی از فولاد های ضد زنگ آستنیتی گروه 300 ، می باشد . استفاده از این سری فقط در مواردی می باشد که مقاومت در برابر خوردگی بالا ، مدنظر باشد . استیل سری 309 نسبت به استیل سری 304 ، دارای استقامت بیشتری می باشد .

نحوه محاسبه وزن پروفیل :

برای محاسبه وزن پروفیل استنلس استیل یا قوطی می بایست محیط پروفیل در ضخامت ، طول و چگالی  ، ضرب گردد .

چگالی چیست ؟

دانسیته ، جرم حجمی یا چگالی ، هرسه مفهمومی یکسان دارند که نشان دهنده نسبت جرم یک متریال به حجم مشخص ( واحد ) از آن متریال ، می باشد . پس با توجه به تعریف فوق ؛ چگالی (ρ رو ) برابر است با جرم جسم ( m ) تقیسم بر حجم جسم ( V ) :

ρ=m/V

چگالی استنلس استیل

بالاترین چگالی در میان آلیاژ های فولادی ، که از 7700 کیلو گرم در متر مکعب شروع و تا حدود 8000 کیلو گرم در متر مکعب متغیر است  ، به فولاد ضدزنگ یا استنلس استیل تعلق دارد . چگالی فولاد ضد زنگ در واحدهای مختلفی همانند ؛ کیلوگرم بر متر مکعب kg/m3  ، گرم بر سانتی متر مکعب g/cm3 و میلی گرم بر میلی متر مکعب mg/mm3  محاسبه شده است . با این حال واحد کیلوگرم بر متر مکعب و میلی گرم بر میلی متر مکعب ، بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند .

با توجه به توضیحات فوق چگالی استنلس استیل  7800 یا  7.8 می باشد . درضمن به علت معرفی مقاطع استنلس استیل در ایران با واحد میلی متر ، از واحد ” میلی گرم بر میلی متر مکعب ” استفاده می نماییم .

مثال :

محاسبه وزن قوطی 40 × 40 استنلس استیل با ضخامت 2 میلی متر و طول 6000 میلی متر ( 6 متر )

(40+40+40+40) × 2 × 7.8 × 6000 = 14976000 mg

پاسخ معادله فوق با واحد میلی گرم به دست می آید ، پس برای تبدیل واحد از میلی گرم به کیلوگرم ، عدد نهایی را بر 1000000 تقسیم میگردد .

14976000 mg ÷ 1000000 = 14.976 kg

فهرست